Maaliskuun kirjavinkit

Ei kevyttä iltalukemista

Katja Ketun romaani Kätilö (2011 WSOY) tarjoaa aikamatkan 1940-luvun sotaisaan Suomeen keskelle Lapin sotaa. Romaani on vahva rakkaustarina naisen roolia, tehtäviä ja selviytymiskeinoja korostaen. Kirjan kerronta perustuu kahden rakastavaisen, suomalaisen Helena-kätilön ja suomalais-saksalaisen upseerin Johan Angelhurstin kertomuksiin. Mielenkiintoisen lisämausteen kerrontaan tuovat aidot sodanaikaiset päiväkirjat: Kuolleen Miehen merkinnät. Kuolleen Miehen henkilöllisyys pysyykin pitkään mysteerinä ja sen selvittäminen vaatii ajatustyötä.

Kirjan kerronta etenee takautuvasti, kuukausien välillä hyppelehditään muistellen tapahtumia. Tämä tuo haastavuutta tarinan lukemiseen moniäänisyyden lisäksi, kirja ei ole mikään aivot narikkaan-lukukokemus. Helenan ja Johanin kertomukset tuovat ilmi sodan kauheuksia: elämää vankileirillä, väkivaltaa, pelkoa, epätoivoa, kurjia ihmiskohtaloita. Toisaalta kirja on myös päähenkilöiden selviytymistarina. He ovat päättäneet kestää kaiken toistensa tähden.

Rakkaus, historiallisuus, paikallisuus, sekä suomalaisten ja saksalaisten suhteet ovat teoksen kantavia teemoja. Lappilaisille kirjasta löytyy useampia tuttuja paikkoja. Tarina on hyvä muistutus, että kotikulmamme ovat toimineet sotanäyttämöinä.  Kertomuksessa esiintyy myös useampia Rovaniemen kantasukujen edustajia, joita on kiinnostavaa yhdistää nykypäivään. Suomalaisten aseveljeys saksalaisten kanssa on ollut pitkään vaiettu ja arka aihe. Kettu tuo tarinallaan ilmi faktoja sota-ajasta: ”Suomalaiset ja saksalaiset. Met oleme yhtä.”

Kaiken kaikkiaan kirjaan kannattaa tarttua, jos sotahistoria kiinnostaa tai haluaa kertailla sodan aikaisia tapahtumia aikakaudella eläneiden ihmisten kautta. Kerrontaan upotetut todenmukaiset Kuolleen Miehen merkinnät auttavat eläytymään tarinaan sekä sisäistämään ajatuksen siitä, että kirjan tapahtumien kaltaisia asioita on sota-aikaan oikeasti tapahtunut. Kirja on erityisen vaikuttava teos karskilla kielellä varustettuna, varsinkin jos omaa vahvan kyvyn eläytyä kertomuksiin.

– EL

kkettu

 

 

Kulttuurinen lukuelämys

Rosa Liksom on vuonna 2011 kirjoittanut romaanin nimeltä Hytti nro 6.  Kyseinen romaani voitti Finlandia-palkinnon julkaisuvuotenaan. Kirja on matkakuvaus Neuvostoliiton halki kulkevasta junamatkasta 1980-luvulla.

Kirjassa suomalainen opiskelijatyttö jakaa junassa hytin 45-vuotiaan väkivaltaisen venäläismiehen kanssa. Mies kertoo matkan aikana tarinoita, jotka ovat tyyliltään sivistymättömiä kertomuksia. Kertomus on kuvaa Neuvostoliittoa ja naisen rakkaudessa esiintyviä vaikeuksia. Kirjassa nousee myös esiin monia neuvostoliittolaisten ihmiskohtaloita ja yleistä perusolemusta venäläisyydestä, mikä tekee kirjasta ajankohtaisen.

Rosa Liksom on kirjoittanut kirjan omien kokemusten ja matkamuistiinpanojensa pohjalta. Liksom on nimittäin itse omassa nuoruudessaan tehnyt samanlaisen junamatkan halki Neuvostoliiton ja Siperian. Tämä näkyy kirjassa käytettyinä tarkkoina ja yksityiskohtaisina kuvauksina, jotka elävöittävät kirjan tekstiä todenteolla. Kirjoittajan omakohtaisten kokemusten takia kirjasta saa vaikutelman, että kirjan tekemiseen on panostettu kunnolla ja sen on todella haluttu menestyvän.

Lukukokemuksena kirja oli loppua kohden syttyvä. Alussa kirja saattaa tuntua tylsältä, mutta sen tapahtumat paranevat koko ajan loppua kohden. Kirjan luettua en ihmettele yhtään, minkä takia kirja on palkittu Finlandia-palkinnolla.

Kirja sopii erityisesti henkilöille, jotka tykkäävät lukea toisten maiden kulttureista kertovia kirjoja, sillä kirjassa tulee esille Venäjän kulttuuria. Se sopii myös ihmisille, jotka eivät kyllästy lukemiseensa helposti, sillä kirja vaatii hieman pitkähermoisuutta jännittävämpien tapahtumien odottelussa. Mutta odottelu on sen arvoista. Kirja on tyylinsä puolesta tarkoitettu enemmän vanhemmalle kohderyhmälle, sillä varsinkin miehen kertomissa tarinoissa tyyli on sivistymätöntä ja tökeröä.

Se, mitä kirjan tapahtumat tarkemmin käsittelevät, saat tietää ainoastaan lukemalla kirjan.

– Finlandia-palkitun lukenut

roosali

 

 

Itsekeskeisestä kuolleesta rakastavaksi äidiksi

Oletko koskaan ajatellut kuoleman jälkeistä elämää? Saksalaisen David Safierin hulvattomassa romaanissa Huono karma (Bazar 2011) perehdytään rakkauteen ja irtipäästämisen taitoon kuoleman jälkeen erikoisesta näkökulmasta. Kerronta saa lukijan pohtimaan omaa elämäänsä ja toimintaansa – ainakin hetkeksi.

Vaikka romaanin näkökulma on poikkeava, lukeminen on helppoa. Kirja sopii kaikille, jotka pitävät lukiessaan ripauksesta huumoria ja ajatuksia herättävästä kerronnasta. Aihe ei ole raskas nuoremmille lukijoillekaan.

Hän huomasi minut. Näin sen hänen ilmeestään. Hän tosiaan näki minut! Siitä ei kuitenkaan ollut hyötyä. Kundi ei nimittäin jarruttanut jälleensyntyneiden ihmisten tähden. Viimeiseksi ajattelin: “En varmaan ikinä totu tähän hemmetin kuolemiseen.”

Työnarkomaani Kim Lange on kuuluisa saksalainen tv-toimittaja, jolla on rakastava aviomies ja suloinen tytär, sekä paljon työkavereita. Yllättävästi kuoltuaan avaruusaseman lavuaarin pudottua hänen päälleen, hän huomaa syntyneensä uudelleen muurahaisen kehoon. Selviää, että Kim on elämänsä aikana kerännyt rutkasti huonoa karmaa, minkä vuoksi hän uudestisyntyy. Tästä käynnistyykin Kimin sielunvaellus ja matka kohti nirvanaa, jonne päästäkseen on kerättävä paljon hyvää karmaa. Hän syntyy milloin minäkin eläimenä – marsuna, vasikkana, kastematona, koirana. Matkallaan hän tapaa muitakin uudestisyntyneitä Casanovasta alkaen.  Keskeistä Kimin matkalla eteenpäin on huoli hänen perheestään ja perheen uudesta äitihahmosta. Kimin kateus ja itsekeskeisyys vievät hänet monenlaisiin seikkailuihin uusissa olomuodoissaan, ja pian hän ymmärtääkin mikä elämässään oli ja on tärkeintä. Matka on pitkä ja täynnä muistutuksia huonosta karmasta.

Löytääkö Kim mielenrauhan huonoa karmaa tuottavilla yrityksillään sabotoida hänen perheensä uutta elämää? Viimeisessä elämässään Kim pyrkii rakkaimpiensa luo, mutta kohtalo eli Buddha puuttuu peliin. Pääsy nirvanaan ja pääsy perheen luokse kamppailevat keskenään. Onko molempia mahdollista saavuttaa edesmenneenä Kim Langena uudessa kehossa?

– nimimerkki Satujumalatar

safier

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Maaliskuun kirjavinkit

  1. Amy says:

    Hi, ӏ do believe this isѕ an excelᥱnt web site.
    I stumbledupon it 😉 I’m going to revisit once ɑgain since I bookmarked it.
    Money and freеdom is the greatest way to change, may yоu be riϲh
    and continue tօ guide others.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s