Toukokuun kirjavinkit

Sarri Nirosen Tähdenpeitto

Vuonna 2012 julkaistu Tähdenpeitto on nuoren Sarri Nirosen kirjoittama esikoisteos. Kirja kertoo kahden helsinkiläisen nuoren, Riinan ja Joonan, matkasta ylioppilaaksi, kaikkine iloineen ja suruineen.

Vaikka Riina ja Joona tuntuvat kirjan mukaan kulkevan samoja polkuja, ovat he silti toisilleen tuntemattomia. Molemmat käyvät samaa helsinkiläistä lukiota, mutta muuta yhteistä heillä ei olekaan, vaan heidän elämänsä ovat kuin yö ja päivä. Riina asuu kahdestaan alkoholisti-isänsä kanssa ja elää muutenkin hieman vauhdikkaasti. Joona taas elää tavallista perhe-elämää vanhempiensa ja pikkusiskonsa kanssa, eikä Joonan elämästä löydy mitään muuta kuin harmaa arki. Nämä helsinkiläiset nuoret eivät siis tunne toisiaan, vaikka käyvätkin samaa lukiota. Heidän ensimmäinen niin sanottu kohtaaminen, jos sitä kohtaamiseksi voi sanoa, tapahtuu eräänä päivänä kun Riina matkustaa raitiovaunulla, joka törmää Joonaan.

Tähdenpeitto on eräänlainen kasvutarina, jossa nämä abiturientit kohtaavat elämän haasteita niin koulussa, kotona ja ihmissuhteissa. Yritetään tehdä paljon asioita, koska nuoruus on pian ohi, eikä mitään saisi jättää tekemättä. Nirosen tapa kertoa asioita saattaa välillä olla hieman haastavaa luettavaa, ihan kuin yrittäisi lukea runoa ja pysyä sen jujussa kiinni hieman kompastellen. Lauseita täytyy lukea  uudelleen ja uudelleen jotta sen voisi ymmärtää täysin. Mutta tämä Nirosen tapa kirjoittaa ei todellakaan tee kirjasta huonoa, vaan enemmänkin se tekee kirjasta kiehtovamman, koska ainakin omasta mielestäni asiat joiden takia joutuu käyttämään normaalia enemmän päänvaivaa tuntuvat mielekkäämmiltä. Kuten kirjan takakannessakin kerrotaan, on kirja kertomus nuorista, mutta ei nuortenkirja, koska kirjan sisällön ymmärtämisessä olisi hyvä osata ajatella syvällisesti, eikä vain lukea sitä sen kummempia ajattelematta.

Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat lukemiseen hieman haastetta ja kaikille abiturienteille, niin nykyisille kuin tulevillekin.

– Petra

kirja1

 

Jojo Moyesin Kerro minulle jotain hyvää

Chick lit on kaunokirjallisuutta, jossa päähenkilönä on useimmiten 20 – 30-vuotias nainen sekä sivuhenkilönä komea mies. Niin on myös Jojo Moyesin kirjassa Kerro minulle jotain hyvää (2015).

Kirja käsittelee Louisa Clarken elämää eräässä englantilaisessa pikku kaupungissa. Louisa on juuri saanut potkut töistä ja perheensä huonon rahatilanteen takia hän joutuu vastaanottamaan työn henkilökohtaisena avustajana. Louisalla ei ole elämälleen tavoitteita, vaan hän on tyytyväinen tuttuun ja turvalliseen pikku kaupungin menoon. Will, jonka avustajaksi Louisa palkataan, oli ennen onnettomuuttaan täysin toisesta maailmasta – hän oli koukussa adrenaliiniin. Ironisesti kuitenkin paljon matkusteleva ja mm. moottoripyöräilyä sekä laskuvarjohyppyä harrastava mies päätyy pyörätuoliin ylittäessään katua. Ja tämä on vasta kirjan ensimmäinen yllätys.

Kirja on chick litille tyypillisesti kevyttä ja melko romanttista. Kuitenkin kirjan mieshenkilön tilanne saa myös pohtimaan asioita. Kirja sisältää hyvän kuvauksen siitä millaista neliraajahalvaantuneen elämä on. Se saa ajattelemaan esimerkiksi voiko elämäänsä elää väärin, tai onko ihmisellä oikeus päättää kuolemastaan.

Suosittelen kirjaa sellaiselle, joka haluaa jotain kevyttä, mitä lukea ohimennen. Kuitenkin lukijan kannattaa varata aikaa, sillä kirjaan voi jäädä koukkuun. Kuten Closer-lehti on kirjoittanut: “Vilpittömän kaunis romaani. Se sai nauramaan, hymyilemään ja itkemään – tämä täytyy ehdottomasti lukea”.

– Sara

Kirja2

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s